Arbeidsconflict gesprek opnemen: mag dit?
Het is soms best verleidelijk, het heimelijk (stiekem) opnemen van een gesprek als er een arbeidsconflict dreigt. Stel je bent voornemens om een ontbindingsverzoek in te dienen bij de rechtbank omdat één van je werknemers disfunctioneert, of er is bijvoorbeeld sprake van een verstoorde arbeidsverhouding. Mag je een geluidsopname maken van een gesprek en die opname dan gebruiken als bewijsmateriaal in de ontbindingsprocedure?
Het heimelijk maken van geluidsopnames van een gesprek is alleen strafbaar als de persoon die de opnames maakt zelf geen deelnemer is aan het gesprek. Concreet betekent dit dat je stiekem geluidsopnames mag maken zo lang je zelf maar deel neemt aan het gesprek. Je hoeft dus niet te melden dat je het gesprek opneemt en de werknemer hoeft geen toestemming te geven. Maar zijn er grenzen? Ja, die zijn er zeker. Als het gaat om gevoelige privé gegevens kan het opnemen van het gesprek in strijd zijn met het recht op privacy. Bij een strikt zakelijk gesprek of arbeidsconflict zal daarvan niet snel sprake zijn. Opgenomen gesprekken mogen echter niet zomaar openbaar gemaakt worden en zijn alleen bestemd voor eigen gebruik.
Is een heimelijk gemaakte geluidsopname onrechtmatig verkregen bewijs? Wellicht wel, maar anders dan in het strafrecht mag de rechter in het civiele recht zelf bepalen of hij de opname als bewijs toelaat. Ook een onrechtmatig opgenomen gesprek kan dus als bewijs worden gebruikt in een arbeidsrechtprocedure. De kantonrechter Breda oordeelde op 15 februari 2007 (Ktr. Breda, 15-02-2007, nr. 425440AZ06-1257) bijvoorbeeld dat het telefoongesprek dat de werkgever heimelijk had opgenomen om te bewijzen dat hij door zijn werknemer werd bedreigd toelaatbaar was als bewijs.
Wees er als werkgever ook op bedacht dat je werknemer het gesprek heimelijk kan opnemen. Ga voorzichtig om met toezeggingen die je niet kunt nakomen. Je kunt wel voorafgaand aan het gesprek aan de werknemer vragen of hij het gesprek opneemt!
Tot slot, het veelvuldig en langdurig opnemen van gesprekken geeft volgens recente rechtspraak blijk van een (soms diepgeworteld) wantrouwen naar de ander. Dit kan leiden tot de conclusie dat er sprake is van een arbeidsconflict en / of ernstig verwijtbaar handelen. Dit kan consequenties hebben voor de hoogte van de ontslagvergoeding.
Adrenna Arbeidsrechtadvocaten: Meesters in Vakmanschap
